Bostadsköer i Stockholm

Det finns två stora studentbostadsköer i Stockholm: Stiftelsen Stockholm studentbostäder (SSSB) och Stockholms stads bostadsförmedling (Bostadsförmedlingen).

Stiftelsen Stockholms studentbostäder är Sveriges största studentbostadsföretag. De har ca 8 000 studentbostäder och stiftades av SSCO 1959. Du kan ställa dig i kö från att du är 18 år, men efter 90 dagar måste du bevisa att du är medlem i en av SSCO:s medlemskårer. Det kostar ingenting att stå i kö hos SSSB.

Den genomsnittliga kötiden för SSSB under 2018 var ca 11 månader för ett korridorsrum och ca 2-3 år för en studentlägenhet.

Stockholms stads bostadsförmedling är Stockholms kommunala bostadskö. Du kan ställa dig i kö från att du har fyllt 18 år och det kostar 200 kr/år (2019). Bostadsförmedlingen förmedlade 2 417 studentbostäder under 2018 och den genomsnittliga kötiden var ca 5,5 år. Är du mellan 18 och 25 år kan du även söka ungdomsbostäder hos Bostadsförmedlingen.

Bostadsförmedlingen har inte en separat studentbostadskö, utan alla som köar står i samma kö. Detta är en del av anledningen till att deras kötid är längre än t.ex. SSSB:s (se nedan). Om du får en studentbostad behåller du dina ködagar och kan använda dem vid en senare tid för att få en vanlig hyresrätt.

 

Logga in

Registrera

Genom att klicka på knappen godkänner du villkoren

Avbryt

Glömt?